Monday 13 July 2020

दिदिले बनाएको खाना

दिदिले बनाएकोअचार भागमा राखेका सबै परिकार भन्दा मीठो हुन्छ,खल्पिको अचार मलाई एक्दम मीठो अचार मध्य को एउटा यो पनि हो तर दिदिले बनाएको जस्तो त हुदैन तर पनि हामी प्रायास गर्छु!!लामो समय सम्म राख्नको लागि गुन्द्रुकको अचार,लामो समय सम्म राख्नको लागि गुन्द्रुकको अचार,खाँदेको मुलाको अचार, बट्टामा सजाएर राखिएका अकबरे खुर्सानीको अचार ,चाडपर्व तथा विभिन्न काम विशेषमा छथर आउने जानेले कोसेलीको रुपमा अकबरे खुर्सानीको अचार लैजाने चलन बढेको छ,अकबरे खुर्सानी ग्याष्ट्रिक र अल्सरका रोगीहरुले समेत औषधीको रुपमा प्रयोग गरेको पाईन्छ । अकबरे खुर्सानी खासगरी मसला अचार बनाउन उपयोग गरेको पाइन्छ । अकबरे नियमित खाँदा भोक लाग्ने, खाना रुची हुने र थकाइ समेत मेट्ने ,अनि अहिले झै लाग्छ आमाले आटी बाट लिएर दुइ बट्टा अचार झोलामा खुर्सुक्क राखिदिएको । भर्खरै जस्तै लाग्छ बाबा, दिदिले अर्थाएको भुल्नै सक्दिन भाइ बहिनीले छेउमा बसेर टुलुटुलु मलाइ नै हेरिरहेको ।दिदिले बनाएको  परिवारका महिला सदस्यहरूले खाने मीठो-मिठो परिकार हो । 

दिदिले बनाएको अकबरे खुर्सानी, टिमुर र गोलभेडाको तिख्खर अचारसँग कोदोको रोटी खानुको स्वाद कस्तो होला ? त्यसमाथि अलिकति गुन्द्रकको अचार होस्, चिसो मोही होस्, थोरै मकै होस् । लोकल कुखुराको मासु, गोलभेडाको अचार, मासको दाल, मौसमी तरकारी,साग, कालो भटमास, बोडी, अण्डा, माछा,रहर, मुसुर मास, मुझी, भटमास, सिमी,. केराउ, बोडि, बकुला, चना, गहत, मस्याङ्ग, रहर ... महेला तरकालीमा  फलफुलमा फर्सि,. गाजर, गोलभेडा, आंप, मेवा,   तामा बोडीसहितको नेपाली मौलिकतामा आधारित नेपाली खाना दाल, भात, तरकारी र गोलभेडाको अचार साह्रै मन पर्छ ।गोलभेडाको अचार सङ कि गुन्द्रुकको झोल सङ . ... त क्या दाम्मी गुन्द्रुक भाको है दिदी .? मारी भटमास हालेर तिउन बनाउनु पर्छ,हजुर आमाले पकाउनु भएको खाना नै खान्छु भनेर आएको म त, गुन्द्रुक र भटमासको झोल, गोलभेडाको अचार संग खाने हो है तातो तातो भात ।


दिदिले बनाएको   खाना  चरेसको थालमा सेलरोटी, गुन्द्रुक र भटमास साँधेको अचार कति मोठो आहा!मौसम अनुसार गाउँमा साग, सब्जी, आलु, कोदो, मकै, प्याज, गोलभेडा, धनियाँ, खुर्सानी, उँखु, बदाम ,भटमास, सब्जी फाँडो, आलुतामा बोडी, रस मासु, जोगी जाउलो, मेथी जाउलो, दूध रोटी, दाल रोटी, कर्कलोको अचार जस्ता खाना खानु स्वास्थ्यकर हुन्छ। सोया मिल्क, टोफु, सोया सुप, ब्रुसेल, ब्रोकाउली, पहेंलो भिडे खुर्सानी, हरियो सिमला मिर्च, गोलभेडा, स्नो पिज, माछा, मासुमा ... अरुबेला चाहि गोलभेडाको अचार, मुलाको अचार मनपर्छ । 

थपेर खाइदैन.हिजोआज त तिल  सेतो भटमासको झोलको अचार नै बढी चल्तीमा छ।चना आदि  तरकारीमा चम्सुर,वन्दा,कर्कलो, काउली, फर्सि, करेला , स्कुस, काँक्रोआलु , मूला, तरुल, भटमास, केराउ, चना, सिमी, ... तरकारी बोक्रैसंग पकाएको राम्रो हुन्छ वोक्रा तासेको छ भने कुनै कुनै लाई त सफा गरि अचार पनि वनाउन सकिन्छ ।भटमासको तेल – २०० ग्राम प्याज – ३०० ग्राम गोलभेडा ... सुनौलो कलर आएपछि माथि उल्लेखित गरम मसला बाहेक सबै मरमसाला, गोलभेडा राखेर एकछिन फ्राई गर्ने । ... तरकारीकोरुपमा पनि खान सकिने कटहरको अचार र पापड पनि बनाउन सकिन्छ ।भुंग्रोमा पोलेर लोहोरोले थिचेको गोलभेडा र सिलामको अचार। फतक्कै गलाएको सिमीको दाल। ... ढीकी नजिकै भत्केको घरको आगनमा भटमास निफन्दै गरेकी, चाम्रे भात्, खसीको मासु, गोलभेडा र भटमास सहित गुन्द्रुकको अचार, क्वाटी,विशुद्ध नेपाली परिकारको स्वाद लिने :- खाजाको रुपमा ------ सेल रोटि, पुरी, नेवारी अचार, खिर  कुखुराको मासुको तिते खानाको रुपमा -दिदिले बनाएको   खाना 

No comments:

Post a Comment